Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
output_LDYDOV
HAVA DURUMU
hava durumu

Cankiri

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 16 Kategoride 999 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal Yapılan Hizmet Ve Yatırımları Anlattı

05 Şubat 2021
Ana Sayfa » Çankırı Gündemi»Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal Yapılan Hizmet Ve Yatırımları Anlattı
Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal Yapılan Hizmet Ve Yatırımları Anlattı

Bayar Sosyal, “Kızılırmak ilçemiz Çankırı’nın ve Bölgenin Parlayan Yıldızı olacak.” Dedi.

AK Partili Bayar Soysal Yapılan Hizmet Ve Yatırımlarıyla İgili Olarak Cumhurbaşkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, İl ve İlçe Başkanlarına teşekkür etti.

3 dönemdir Adalet Ve Kalkınma Partisinden Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanarak Kızılırmak İlçesine hizmet eden Bayar Soysal kendisini tanıtarak basın mensuplarına hizmet ve yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

01.02.2021 Pazartesi günü saat 11:00 de Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen basın ile buluşmaya Belediye encümen üyeleri de katıldı.

Çankırı’yı Yakınen iyi Tanırım

Şahsım Bayar Soysal, Kızılırmak Belediye başkanlığında 3’üncü dönemim. Daha önce Maliyede Vergi Dairesinde çalışıyordum. Çankırı’da 10 yıl, Ilgaz’da 3 yıl, burada da 14 yıl çalıştım. 23 Sene Çankırı’da ikamet ettim. Ömrümün çoğu Çankırı’da geçti. Çankırı’yı onun için yakinen iyi tanırım.

3 Dönemdir de kendi doğduğum ilçede Kızılırmak’ta Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Kızılırmak Merkezin yerlisiyim aynı zamanda. Hizmet etmeye çalışıyorum. Memuriyetten siyasete atıldık biraz farklı bir taraftı. Devlet tarafından alt tarafına geçtik doğal olarak. Zaman zaman zorlansak ta alıştık artık. İlçemize hizmet etmeye çalışıyoruz. Heyecanlı bir iş değişik bir sektör siyaset. Tabi zorda bir sektör. Küçük yer insanla uğraşmak çok zor doğal olarak. İstekler, talepler bitmiyor. Bu birazda Maliyeciliğin vermiş olduğu tecrübeye dayanarak. Bazı konularda zorlanmadım. İşe daha çabuk adapte olduk. Yaklaşık 12 yıldır görevdeyiz. Kısa kısa yaptığımız ve yapacağımız işleri anlatarak sizi bilgilendirmek istiyorum.

Kızılırmak 1985 yılında belediye oldu. 1987 Yılında da İlçe oldu. Doğal olarak 1985 yılına kadar köydü yani (Hüseyinli Köyü). Ve o güne kadar da devlet eli değmemiş. Doğru düzgün birşey yapılmamış. Sadece elektriği var oda 1979 yılında elektrik gelmiş. İlçenin suyu yok. İnsanlar tankerlerle sağdan soldan su taşıyor. O durumda yani ilçe derken bu günkü Kızılırmak’tan bahsediyorum. O gün 35 haneli bir köy. Ama Kızılırmak’ı önemli kılan şey neydi? Bölgede tek ilçe olması. Çankırı’ya 55 km, Sungurlu’ya aynı oranda. Kalecik, Sulakyurt desen aynı şekilde. Doğal olarak bölgede tek ilçe. Buranın normalde siyasi kriterlere göre ilçe ve belediye olmaması gerekiyormuş. Ama coğrafi yapısı göz önüne alındığında o gün için karar veriliyor. Çünkü sıcak bir para kaynağı burası.

Potansiyel bir tarım var. O günlerde yeni yeni gelişiyor. 80’li yıllarda bu fark ediliyor. Burası Belediye yapılıyor. Daha sonrada ilçe yapılıyor.

İlçeyi ilçe yapan kişi Kurucu Belediye Başkanı Bekir Soysal’dır. Allah Rahmet eylesin. Köyden Belediye olmuş. Aynı anda ilçe olmuş. Geri kalmış bir bölge. Birazda Çankırı tarafından dışlanmış açık söyleyeyim. Buranın tamamen ticareti Sungurlu ile olmuş. Tabiiki biz göreve geldiğimizden sonra yeni yeni Çankırı ile anlaşmaya başladık. Yollarımızı yaptık, işte o zaman yatırım gelmeye başladı. 

Kızılırmaklı Çankırı’ya yönünü çevirdi diyelim. Yeni yeni daha hala tam değil ama İnşallah eskiyle kıyasladığımız kadarıyla daha iyi durumdayız.

Burası Çankırı’nın Çukurova’sı

Şimdi Kızılırmak’ı Belediye olarak düşünmemek lazım. Burası Çankırı’nın Çukurovası.. Kızılırmak 2 bin 300 nüfuslu bir belde ilçe olarak dışarıdan baktığımız zaman kendimizi yanıltırız. Kızılırmak’ta şu anda 60 bin dönüm çeltik ekiliyor sadece ilçe merkezinde ilçe sınırları dahilinde havzada 100 bin dönüm yer sulanıyor. Çeltik ekiliyor öyle söyleyeyim. Ama Hamzalı ve Koyun Baba Barajları yapıldıktan sonra Hamzalı Barajı bitti şu anda teslimatı yapıldı su bırakıldı. Koyun Baba Barajı biliyorsunuz devam ediyor. Ağırlıklı olarak Koyun Baba Barajı bizi ilgilendiriyor. Buralarda bittiğinde birde Tımarlı 2 Programı var.

Buda Bayat, İskilip tarafı bizim Kızılırmak tarafı. Nehir’in Çorum tarafında o kısımlarda tamamlandığında toplamda bizim Çankırı Kızılırmak havzasında. Kızılırmak havzası Bafra da da var, Samsun’da da var, Çorum’da da var. Biz Çankırı Kızılırmak havzasında diyelim.

230 bin dönüm sulu tarıma geçeceğiz. Bu da özellikle çeltik noktasında
Trakya’dan sonra Kızılırmak Türkiye’nin ikinci merkezi haline gelecek. Böyle bir potansiyelimiz var, daha doğrusu yatırımlarımızda devam ediyor. Artık %90 aşamasına gelmişiz. Burada sadece %50’li de Koyun Baba Barajı var. Oda tamamlandığında %100 sulu tarıma geçtiğimizde 230 bin dekar bir alan endüstriyel anlamda kanalları sulama sistemleri yapılı bir şekilde DSİ teslim edecek. Bu şekilde ilçemizde devlete ve ilçeye katkısı anlamında %200’lere varan bir gelir artışı yaşanacak. Bunu nasıl anlatayım şu anda 40 bin ton falan çeltik satıyoruz. Bu yıl ortalama 5 TL’den gitti. 40 bin ton çeltik 2-3 yıl sonra 120 bin tona çıkacak. Bu da ülkemiz ekonomisine Çankırı ekonomisine ilçemize büyük bir gelir artışı anlamına geliyor.

Arkadaşlar benim düşüncem Belediye Başkanı, siyasiler olarak şimdi bizim önceliğimiz Kızılırmak olmalı diye düşünüyorum. Bizim önceliğimiz ilçeyi nasıl kalkındırırız? Ona bakarız. Yoksa yol yapmışız park yapmışız. Bunlar zaten Belediyenin yapması gereken şeyler. Belediye zaten yapacak ışık yapmış park yapmış. Bu zaten bir belediyenin asli görevi. Bunlarla ilçe kalkınmaz, şekillenir hepsi bu.

Kızılırmak Göç Veriyor!

Başkan Bayar Soysal, “Anadolu Orta Anadolu bölgesinde yaşıyoruz. Giderek geri geri gidiyoruz. Sürekli göç veriyoruz. İlçede genç nüfus kalmadı. İnsanlar dışarı gidiyorlar artık, köylere kız vermiyorlar. Biz ne yapabiliriz, burayı nasıl cazip hale getireceğiz?

Sulu tarıma geçeceğiz. Üreticinin ürettiği ürünü para edebilir duruma getirebilirsek. Doğal olarak çiftçi kalkınırsa tersi yönde göçü sağlarız diye düşünüyorum. Giriş, çıkışlar zaman zamanda oluyor. Şu anda sulu tarıma geçen köylerde. Doluluk oranlarımız çok iyi, kıraç köylerimizde göç hala devam ediyor.

İnşallah bu Hamzalı Barajı devreye girdi. Koyun Baba Barajı da devreye girdiğinde de o kıraç dediğimiz köylerinde bir çoğu sulanır hale gelecek, göç veren değil göç alan ilçe olacağız. Onun için ilçemiz Çankırı’nın ve bölgenin parlayan yıldızı olacak. Bu özellikle her ortamda söylüyorum mutlaka Çankırı dendiği zaman Kızılırmak akla geçecek. Kızılırmak dendiği zaman Çankırı akla gelecek. Çünkü ülkenin önemli bir üretim merkezi olacak. Burası umuyorum ki önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde Çankırı’nın en gözde ilçelerinden, bölgelerinden birisi durumuna gelecek. Çünkü ülkemiz içinde bu günlerde pandemiden dolayı sıkça gıdadan bahsediyoruz. Gıda sıkıntısından marketlerdeki fiyat artışından şundan bundan bunların hepsi üretimdeki sıkıntılardan meydana geliyor. Onun için hem bölgemize hem ülkemize büyük bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü çeltik üretimi olmasına rağmen hala dışarıdan ithal ediyoruz. Türkiye kendine yenilir bir durumda değil, Kızılırmak bu noktada.

İnanıyorum ki ithalat yapmamamız gerektiğini düşünüyorum. Kızılırmak’taki bu sulu alanlar devreye girdiğinde yüzümüz hep gülecek İnşallah.

AK Parti İktidarıyla Kızılırmak Değişmeye Başladı

Yeni Belediye olmuş, yeni ilçe olmuş, Devlet eli de pek değmemiş bir ilçe Kızılırmak. O günkü şartlarda bir şeyler yapmaya çalışılmış. Sağolsun o gün ki Başkanlarımız. Ama bizim dönemimizde AK Parti iktidarıyla devlet elinin biraz daha Kızılırmak’a değmesiyle birçok şey değişmeye başladı. Baktığınızda zaten bir çok şeyin değiştiği de hissediliyor. Bunu açıkça söylüyorum.

İlçede imar yapılmış ama imara göre hiçbir yol açılmamış. Biz ilk göreve geldiğimizde ilk işimiz imara göre yollarımızı açalım, hala eski köy usulü gidiyor olmak bize yakışmaz dedik. İmar var yol yok.

Yol açmak için söz konusu alanlarda tandır var, bahçe var, ahır var. Bunlar varken yol açabilir miyiz dedik. Şansımızı zorladık. Birazda zordur yolları açmak küçük yerlerde. Biz ne yaptık? Bir dozer getirdik zorda olsa girdik girilmeyen alanlara. İnsanlar karşı geldi. Olmaz dediler ama açtık. Şu anda ilçemizde imar yollarımızın %100’ü açık. Bana göre en büyük başarılarımızdan biri bu. Çok zordur imara göre ilçedeki o yolları açmak. Açtıktan sonra biz ilçe de şu anda %95’inin alt yapısını üst yapısını tamamladık. Buda bizim elimizi kolaylaştırdı. Yolları açtığımız zaman bütün güzellikler ortalığa çıktı ve bizde gerekeni yaptık.

Diğer şartlarda yoldan gideceğim deyip yolu yapıyorsunuz. Yolun üzerinde adamın evi var. Mevcut yol görünen yerde adamın arsası var öyle bir şekil vardı. Yani hiç bir yeri yapamıyorduk. Böyle bir girişim yaptık. İlçenin tamamını şu anda alt yapısıyla, üst yapısıyla, parkıyla, sosyal alanıyla tamamladık. Kısacası eksiğimizin kalmadığını düşünüyorum. Tabi eksik bitmez ama küçük bir bölgeyiz. Biraz önce anlattım asıl işimiz ülkeye ve bölgemize ne kazandırırız? Siyasete belediyeciliğe ben o gözle bakıyorum. Zorunlu yapmamız gereken işleri de yaptık.

Fazlasını da düşünüyorum. İşte ilçeye gençlik merkezi yapılıyor. Biz büyük bir stad yaptık. Eskiden daha farklıydı sporla ilgili şeyler. Şimdi gençlerin ilgi alanları farklı farklı yerlere gitti. Ha geri eski haline getirebilirmiyiz çok zor. İlçelerde genç yok. Gençler dışarı gidiyor. Artık insanlar köye kız vermiyor. Çankırı’dan bile kaçış var bu anlamda. Çankırı’daki eksikleri de siyasilerle

buy cheap kamagra online

, vekillerimizle bir araya geldiğimizde söylüyoruz.

Öğrenci Gelmiyor Zaten

Yüksekokul açtık öğrenci yok. Okul açık öğrenci yok. Çokta güzel bir okul yaptık. 180 kişilikte yurdu var hem bayan, hem erkek. Ama bölümü öğrenci tercih etmiyor. Yeni bölümler var. 331 dönüm 1’inci sınıf sulu tarım arazisi tahsis ettik. Üniversiteye 60 dönüm kampüs alanı tahsis ettik. Ama sıkıntı öğrenci. 180 kişilik yurt küçük, ikişer kişilik oda şeklinde bu kısmı Belediye ve halk desteğiyle yaptık. İnşallah bunları da aşacağız diye düşünüyorum. Okul olmuş; öğrenci olmamış düşünün artık.

Kızılırmak girişi eskiden köprüden girdiğiniz zaman sağı solu dere şeklindeydi. Bu şekilde direneç kanalları vardı. Biz oraları komple şuanda kapattık ve ağaçlandırma yaptık, direneçleri farklı yönlere çektik. Önce ilçeye giriş çıkış direneç atık suları bataklıkları kurutmaya çalıştık. İlk göreve geldiğimizde ve bu alanları dışarı aldık. İlçenin içerisinde baypas ettik, ondan sonra bu kalan kısımları da biz doldurmaya başladık. Görselde gördüğünüz gibi işte bu şekilde DSİ’nin de destekleriyle beraber çalımalar yaptık. Ondan sonra mezarlığa girdik ilk göreve geldiğimizde mezarlık gördüğünüz bu şekildeydi insan mezarlığa giremiyordu. Otlardan dolayı yangın oluyordu sürekli. Mezarlığa girdik hem kilit parkesini, hem ağaçlandırmasını, hem şadırvanını hepsini tamamladık. 2 bin adet te ağaç diktik.

Belediye olarak çevre düzenlemesi yaptık. Cami çevre düzenlemesine başladık. Halı saha düzenlemesi yaptık. Halı saha yoktu ilçede. Görüldüğü şekilde 2010 yılında meydana bir Şehitlik anıtı yaptık. Burası da Şeker Pancarı’nın yeriydi. Burayı Belediyemize kazandırdık. Buğday Pazarı Sanayi alanı. O gün için göreve geldiğimizde ilk yıllarımızda alt yapı, üst yapıya başladık. Bu şekilde küçük sanayi sitesini, buğday pazarını tamamladık.

Belediye hizmet binamızı yeniledik.

Toplamda 30 bin ağaç diktik ilçemize. Biraz önce gösterdiğim direnajlı ile ilgili kapattığımız alanları toprakla çekerek köprüden girdiğiniz alanda sağlı sollu ağaçlandırma yaptık. Biliyorsunuz Kızılırmak baktığınız zaman diyoruz ya Bozkır ama; ağaçlandırma için bayağı zaman harcadık. İmar yoluna göre açtığımızda çarşıya girdiğiniz ışıklı yol var ya eskiden o yol yoktu, eski evler vardı oraları kamulaştırdık. Bu o cadde bu şekildeydi işte girdiniz zaman ışıklı yol burası. 3-4 tane eski evi istimlak ettik yıktık, düzelttik bu şekilde oldu cadde. İlk işimiz o oldu zaten şöyle hızlı hızlı geçiyim ana cadde burası. Burayı biz sonradan yaptık cadde yoktu burada. Eski postanenin arkadan giriyordu yol bu şekilde devam ediyor. Meydanlar, parklar dediğim gibi bunlar olması gereken şeyler zaten. Alt yapı ile ilgili çalışmalarımız var. İçme suyunu Saraycık köyünden getiriyoruz.

Arkadaşlar 13 km isale hattını komple yeniledik. Poletilen boruyla daha önce espas boru vardı. Su ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İtfaiye binası yaptık yeni şehir dışına. Anaokulu yaptık. Pazar yeri yapımı. Kale park girişte solda. Bu şekilde son hali. Irmak kenarında iskele yaptık gezinti yerleri . Karşıdan kale parkın görünüşü. Geçen sene yaptığımız parklar 7 tane park yaptık 2 bin nüfusluyuz ama her mahallemizde parkımız var.

Bu da mahalle içlerinden yapılan parklar. Yine her şekilde mahalleye göre büyük park yaptık. Yeşil alan noktasında hiçbir sıkıntımız yok ilçede. 3/1 i yeşil alan diyebilirim imar noktasında büyüttük daha doğrusu 383 bin metrekare kilit parke yapmışız. Bu resmi olarak yapılan gayrı resmi ile bir bu kadar daha vardır. Çünkü Doğalgaz geldi tamirat tadilat işi bunlar. Yaklaşık 550-600 bin metrekare kilit parke yaptık. Bu da ilçemizin toplamda yüzde 95 i yapılan yerler. Şu anda ilçede girebildiğiniz her caddesi sokağın tamamı yapıldı. Okul ve bahçelerini yaptık yine Belediye olarak. Spor tesisleri var. Her okulda halı sahamız var. Futbol ve basketbol sahası da var. Kapalı da var. İş makineleri belediyemizin almış olduğu. Bu kum eleğimiz Kızılırmak kumu ile meşhurdur. Yeni yaptık eleği. Yeni derken eleği 2016 yılında yeniledik. Bölgenin ihtiyacını karşılıyoruz hatta Ankara’dan gelen de çok. İller bankası aracılığı ile ilçemize 2 adet kazıcı, yükleyici ve 1 adet eskavatör, iş makinesi, çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından hibe olarak 1 adet çöp toplama aracı ve 1 adet arazöz, belediyeler birliği tarafından hibe olarak bir adet kazıcı yükleyici iş makinesi temin edildi.

Özgürlük meydanı, yeni yapılan parklarla ilgili buda Medet Ekizceli parkımız mahalle içinde. Burası Kale park’ın yüksekten görünüşü, burası kapalı pazar yerimiz. Vatandaşa masa sandalye bedelsiz veriyoruz ve caddelerin sokakların yapımları var. Çevre Bakanlığından araç alındı. Futbol sahası biraz önce dediğim tribünleri ile beraber yapıldı. Allah devlete zeval vermesin deyim yani. Ben Kızılırmak için deseler hayal olsa inanmam yani hiç. Öğretmen evi bunu da biz yaptık belediye olarak arkadaşlar. 5 yıldızlı otel gibi şurada hemen. İlçemize otelde yaptık. Kütüphane de yaptık ilçede. Bunu da dediğim gibi ağaçlandırmayla 30 bin ağaç diktik, buralar hep ağaçlandırma sahalarımız. Bura Sungurlu caddesi burayı yeniledik. En son hali bu şekilde oldu yeniledikten sonra.

Dediğim gibi Hamzalı ve Koyun Baba barajı ile ilgili arkadaşlar görsel atmış. Hamzalı barajı bitti şuan sulamaya başladık sadece bir iki toplulaştırma ile ilgili yol yapımı işi var onu da ihalesi yapıldı bu yıl başlanacak. Koyun baba da çalışmalar devam ediyor şuan da Germece ye kadar geldiler herhalde bu kısım Satılar kısmı olması lazım fotoğraflar. Koyun Baba Barajı tamamlandığında ilçemiz 60 bin dönüm yer sulanacak. Yolda gelirken gördüğünüz zaman Dede köyden itibaren bu ova komple sulanacak. Koyun Babanın suladığı alanın büyük kısmı bizde bir kısmı Germece de köy asıl bizim tarafta arazinin yoğunluğu bu.

Toki’yi tamamladık vatandaşa teslim ettik. 104 adet yapıldı hak sahiplerine teslim edildi 2 yıl oldu. Göreve gittiğiniz zaman resmi durumlarda kullanıyorum resmi olmayan durumlarda makam aracımı kullanmıyorum.

Bu 3. Dönemim olduğu içinde söylüyorum artık tecrübe kazandık.

300 dönüm bir alanı Milli Emlak Genel Müdürümüz, daha doğrusu Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum bey belediye ye tahsis etti kendilerine teşekkür ediyoruz. 300 dönüm alanı geçen yıl aldık. Parseller çeltik yeri Belediye burayı kira yoluyla ekiyordu yaklaşık yıllık 150 bin lira kira veriyorduk. Bakana gittik Sayın Bakanım bizde devletiz, devlet devletin işgalcisi olur mu dedik bakan beyde bu sözlerimizden sonra hadi bakalım burayı da size verelim dedi verdi. Irmak nehir kenarlarını şuan çalışmalarımız devam ediyor. Gördüğünüz dere yatakları adalar iğdelikler var ya komplesinin yazışmalarını yaptık. Milli Emlak’tan tahsisini istedik bu alanlarım tamamını KUZKA ile Çevre Bakanlığı ile beraber mesire alanı yapmayı düşünüyoruz. Telle çevirip bu iğde alanlarını insanlar balık avlamaya veya gezmeye gelmiş bir mesire alanımız olsun istedik. Bu şekilde 80 dönüm parkımız var park alanımızda mangal alanımız, elektriği suyu herşey var. Bu dediğim alanda 20 bin dönümlük bir alan. İlk etapta iki dönüm alan istedim bakalım alabilirsek. Ben genel anlamda bu alanları Çankırı’ya kazandırmak anlamında söylüyorum. Bu nehir alanlarını korumak lazım. Çünkü adam yakıyor, iğdeleri söküyor tarla yapıyorlar. Şuanda meşhur iş o, en azından onu koruyabilirsek geleceğe rahat ettirmiş oluruz. İş makinelerimizi yeniledik. 4 tane büyük iş makinemiz var 3 tane itfaiye aracımız var bir makam aracı birde eski aracımız var. Daha doğrusu 15 tane eski aracımız vardı sattık anlayacağınız hurdalıktı araçlar. Ben zaten eski araç istemiyorum. 15.250 metrekare kanalizasyon yapılmış, içme suyu ile birlikte 29.250 yaklaşık 30 km içme suyu ve kanalizasyon yapmışız. Buda hemen hemen tamamı diyebilirim şuan da içme suyu ve kanalizasyonu olmayan yerimiz yok hepsinde var.

İlçemizdeki sokak hayvanlarının hergün düzenli olarak yiyecek ve barınma ihtiyaçları belediyemizce karşılanmıştır. İlçe içerisinde hayvan beslemek yasaklandı ve mandıralar ilçe dışına çıkartıldı. Elektrik hatları yeraltına alındı.

Çorap fabrikasına işçi istihdamı belediyemizce sağlandı. Toplum yararına programı kapsamında belediyemize İŞKUR aracılığıyla işçi istihdamı sağlandı.” İfadeleriyle projelerini anlattı.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZILARI

Tüm Yazarlar

Tasarım: Mutlak Web Bilişim Hizmetleri - Sponsor: Çankırı Firma Rehberi